Porozmawiaj online z Campus France
Nasi konsultanci nie są w tej chwili dostępni

Uczelnie i szkoły

École Le Cordon Bleu
École Le Cordon Bleu
8 rue Léon Delhomme
75015 Paryż
Francja
tel. (+ 33) 01 85 65 15 40

Informacje o uczelni

Le Cordon Bleu założona w 1895 roku w Paryżu, jest uznawana za jedną z najważniejszych akademii gotowania kształcących w dziedzinach takich jak: sztuka kulinarna, hotelarstwo, turystyka oraz gastronomia. W skład międzynarodowej sieci Le Cordon Bleu wchodzi ponad 50 szkół w 20 krajach, przyjmujących blisko 20 tysięcy studentów rocznie. Le Cordon Bleu będąc synonimem tradycji i sztuki gastronomicznej przekazuje francuskie wartości kulinarne i przyczynia się do promowania sztuki kulinarnej oraz sztuki życia à la française na całym świecie. Współpraca akademii z zagranicznymi uczelniami partnerskimi pozwoliła na stworzenie licencjackich i magisterskich programów nauczania proponowanych na kierunku Zarządzania Sektorem Hotelarstwa, Turystyki i Gastronomii.
 
     
 

GŁÓWNE KIERUNKI

  • Program cyklu klasycznego Le Cordon Bleu pozwala studentom na zdobycie podstaw i technik tradycyjnego cukiernictwa i kuchni francuskiej. Proponowane są trzy poziomy cyklu klasycznego (podstawowy, średni i wyższy), każdy trwający około 10 tygodni i umożliwiający uzyskanie certyfikatu. Certyfikat można również otrzymać na zakończenie 4-5 tygodniowych intensywnych programów. Po uzyskaniu certyfikatu, akademia wydaje Diplôme de Cuisine lub Diplôme de Pâtisserie. Le Grand Diplôme wydawany przez Le Cordon Bleu przyznawany jest najlepszym studentom posiadającym dwa ww. dyplomy i jego otrzymanie uprawnia do podjęcia 2-4 miesięcznego stażu zawodowego pod kierunkiem Mistrzów kuchni.
  • Program Zarządzanie Sektorem Gastronomii jest przyspieszonym kursem kształcącym przyszłych specjalistów i przedsiębiorców w kierunku rozwoju nowych technologii i tendencji w Gastronomii i Restauracji.
  • Le Diplôme des Métiers du Vin et Management proponowany jest w ramach innowacyjnego kierunku przygotowującego do zostania ekspertem w dziedzinie wina.
  • Dyplom Uniwerystecki (DU) wydawany przez Uniwersytet w Reims Champagne-Ardenne  &  Hautes  Études  du  Goût  (HEG)  oraz Le Cordon  Bleu pozwala na zdobycie interdyscyplinarnego podejścia do walorów smakowych i gastronomii. Zajęcia prowadzone są po francusku z tłumaczeniem symultanicznym na język angielski.
  • Studia zawodowe magisterskie na kierunku Żywność i Produkty spożywcze proponowane przez Uniwersytet Paris-Sorbonne IV oraz Le Cordon Bleu są przeznaczone dla profesjonalistów, którzy chcą podjąć refleksję nad problemem związanym z wykorzystywaniem produktów spożywczych. Program pozwala również na nabycie lub poszerzenie wielodyscyplinarnego doświadczenia w dziedzinie przetwórstwa żywności oraz turystyki. 
  • Le Diplôme de Boulangerie proponowany w ramach kształcenia pozwalającego na nabycie umiejętności niezbędnych do pracy w tradycyjnej piekarni lub firmie piekarniczej we Francji lub za granicą.

MOCNE STRONY
 
  • Międzynarodowa i wielokulturowa atmosfera,
  • Max. 14 studentów w grupie podczas zajęć praktycznych,
  • Zajęcia prowadzone są przez najlepszych Szefów kuchni, a program studiów wzbogacany jest dodatkowo demonstracjami prowadzonymi przez zaproszonych Mistrzów gastronomii oraz konferencjami tematycznymi,
  • Akademia Le Cordon Bleu jest rozpoznawalna na arenie międzynarodowej dzięki rozbudowanej sieci szkół znajdujących się na całym świecie (Wielka Brytania, USA, Hiszpania, Kanada, Meksyk, Peru, Japonia, Korea, Tajlandia, Australia, Nowa Zelandia, Liban, Malezja, Indie, a wkrótce Chiny i Brazylia).

POŁOŻENIE GEOGRAFICZNE

W samym sercu Paryża, stolicy gastronomii oraz pierwszego francuskiego miasta uniwersyteckiego. Le Cordon Bleu znajduje się w 15. dzielnicy w pobliżu najbardziej dynamicznych okolic: Montparnasse, Odéon, Saint Germain des Près etc.
 
 
POBIERZ OPISOWĄ KARTĘ UCZELNI:  
 
 
LE CORDON BLEU W SIECIACH SPOŁECZNOŚCIOWYCH: